Nesāliet sirdi!

Sāli lieto ēdiena gatavošanā garšas uzlabošanai un konservēšanai visur pasaulē daudzus gadsimtus, taču sāls ēdienā lielos daudzumos paaugstina asinsspiedienu, kas tālāk draud ar insultu, infarktu, sirds un nieru mazspēju. Pēc Pasaules Veselības organizācijas ieteikuma sāls devai dienā nevajadzētu pārsniegt 5 gramus. Diemžēl reālajā dzīvē viss ir citādi. Latvijā ir ārkārtīgi augsts sāls patēriņš, īpaši rūpnieciski apstrādātas pārtikas dēļ.

Kā liecina pētījums* “Katrs desmitais Latvijas iedzīvotājs pārkaisa ar sāli jau gatavu rūpnieciski apstrādātu produktu vēl pirms tā ēšanas!

Nevajadzētu lietot rūpnieciski ražotus produktus, kuros sāls lietots īpaši lielos daudzumos kā konservants, lai pagarinātu produkta lietošanas termiņu. Diemžēl, lasot produkta marķējumu, nereti ir ārkārtīgi grūti izprast, cik daudz sāls satur konkrētais produkts. Jāizvairās no žāvējumiem, kūpinājumiem, marinējumiem, gaļas un zivju izstrādājumiem, sālītiem riekstiem, čipsiem utt.

Ja ēdienam pieliek piparus vai asos sarkanos piparus (čili, pepperoncino u. c.), tie padara garšas receptorus jutīgākus pret sāli, tāpēc to var lietot mazāk. Jo vairāk liekam klāt ēdienam dabiskās garšvielas, jo krāšņāku garšu varam iegūt un jo mazāk sāls ēdienam būs jāpievieno!

Sāls daudzums uzturā:

* “Health Behaviour among Latvian Adult Population, 2008.”