Kādiem sirds slimību riska faktoriem jāpievērš uzmanība?

Atcerieties – cilvēkiem ar paaugstinātu holesterīna un glikozes (cukura) līmeni asinīs, un paaugstinātu asinsspiedienu ir nozīmīgāks risks piedzīvot infarktu vai insultu, kā arī citas sirds un asinsvadu slimības! Tāpēc svarīgi regulāri kontrolēt savu asinsspiedienu un pulsu, kā arī veikt profilaktiskās veselības pārbaudes un asins analīzes pie sava ģimenes ārsta. Lai mazinātu sirds un asinsvadu slimību risku, ir svarīgi sekot līdzi saviem sirds veselības skaitļiem.

KĀDIEM IR JĀBŪT SIRDS VESELĪBAS SKAITĻIEM

Holesterīns

Par normālu kopējo holesterīna līmeni tiek uzskatīti 5mmol/l, tomēr, lai samazinātu sirds un asinsvadu slimību risku ir svarīgi noteikt un nepieciešamības gadījumā arī samazināt «slikto» jeb zema blīvuma (ZBL) holesterīna līmeni.

Kādam ir jābūt ZBL holesterīna līmenim?

Cilvēkiem ar zināmu/pierādītu holesterīna izgulsnēšanos sirds vai citās artērijās (ļoti augsts risks) ZBLH līmenim asinīs ir jābūt zem 1,4 mmol/l. Atsevišķos īpaši bīstamos gadījumos ārsts var ieteikt pazemināt ZBLH pat zem 1,0 mmol/l. Cilvēkiem ar būtiski paaugstinātu risku saslimt ar sirds un asinsvadu slimībām (augsts risks) ZBLH līmenim asinīs ir jābūt zem 1,8 mmol/l. Ja sirds un asinsvadu slimību risks tiek vērtēts kā mērens/vidēji paaugstināts, ieteicamais ZBLH līmenis ir zem 2,6 mmol/l. Veseliem cilvēkiem bez sirds un asinsvadu slimību riska faktoriem ZBLH līmenim ir jābūt zem 3,0 mmol/l

Asinsspiediens

Par ideālu asinsspiedienu visos vecumos tiek uzskatīts – 120/80 mmHg

Par paaugstinātu asinsspiedienu jeb hipertensiju var liecināt šādi skaitļi: ≥140/90 mmHg, mērot pie ārsta; ≥135/85 mmHg, mērot mājās. Ja asinsspiediens ir paaugstināts, tad optimāli to būtu jāpazemina: līdz 65 gadu vecumam: 120–129/70–79 mmHg; virs 65 gadu vecumam: 130–139/70–79 mmHg.

Pulss

Ieteicamais pulss miera stāvoklī: 60–80 reizes/minūtē.

Glikozes jeb «cukura»līmenis

Optimālais glikozes (“cukura”) līmenis tukšā dūšā: zem 5,5 mmol/l

Ķermeņa masas indekss

Ķermeņa svaru var novērtēt pēc ķermeņa masas indeksa, kuru aprēķina šādi:

ĶMI = svars (kg) (augums (m)2