Latvijā uzsākts pētījums par smiltsērkšu pozitīvo ietekmi uz sirds un asinsvadu veselību

Smiltsērkšķus sauc par mūsu “superogu” vai vitamīnu bumbu, kas bagātīgi satur ne tikai C vitamīnu, bet arī sirds un asinsvadu veselībai tik svarīgās Omega taukskābes. Latvijas zinātnieku komanda no smiltsērkšķu sēklām radījusi unikālu produktu sirds un asinsvadu veselībai “Hippocor” – smiltsērkšķu sēklu eļļu, kas satur Omega 3, 6, 9 taukskābes. Šobrīd noris pētījums, taču jau pirmie rezultāti liecina, ka eļļa uzlabo dažādus nozīmīgus veselības rādītājus.

Latvijas Universitātes Kardioloģijas un reģeneratīvās medicīnas institūts 2021. gadā uzsāka smiltsērkšķu sēklu eļļas produkta klīnisko novērojumu Hippocor (Omega – 3, 6, 9 taukskābes no smiltsērkšķiem), kurā tiek atlasīti un iekļauti pacienti ar paaugstinātu sirds un asinsvadu slimību reziduālo (atlieku) risku*. Papildus standarta medicīniskajai terapijai un zāļu lietošanai, iekļautie pacienti lieto 2000 mg (divas kapsulas) Hippocor uztura bagātinātāju.

Šobrīd novērojumā ir iekļauti jau 49 pacienti, kuri trīs mēnešus lietoja Hippocor. No 49 pacientiem 46 pacientiem ir veikts trīs mēnešu apsekojums (follow-up), kurā ir secināts, ka produkts ir lietošanai drošs un netika novērotas nevēlamas blakusparādības.

Papildus ir novērots, ka pēc 3 mēnešu Hippocor lietošanas ir ievērojami (statistiski ticami) uzlabojies urīnskābes līmenis, kā arī tendence uzlaboties asinsspiedienam, lipīdu profilam, glikozes līmenim un C reaktīvajam olbaltumam. Pēc šobrīd pieejamajiem datiem, secināms, ka papildus uzturā lietojot Hippocor normalizējas vielmaiņa. Šobrīd novērojums turpinās un tajā ir plānots iekļaut vairāk nekā 100 pacientu.

Vairāk par pētījumu un smilsērkšķu sēklu eļļu: https://sibiotech.com/

Kas ir augu izcelsmes Omega taukskābes un kāda ir to loma sirds veselībā?

Omega-3

Alfa-linolēnskābe (Omega-3) ir augu izcelsmes polinepiesātinātā taukskābe, kas jāuzņem ar uzturu. Tā ir atrodama dažādos augos, linsēklās, kaņepju sēklās un salvijā, riekstos, tai skaitā arī smiltsērkšķu sēklās. Epidemioloģiskajos pētījumos ir izvirzīta hipotēze, ka alfa-linolēnskābe ir būtiska uzturviela, kas palīdz mazināt sirds un asinsvadu slimību risku.

Lionas Uztura sirds pētījumā (Lyon Diet Heart Study) tika secināts, ka pacientiem, kuri sekoja Vidusjūras diētas paradumiem, tika novērots atkārtota sirds un asinsvadu slimību riska samazinājums par 50–70% četru gadu apsekojuma periodā.

Savukārt, GISSI (Gruppo Italiano per lo Studio della Sopravvivenza nell’Infarto miocardico) pētījumā tika novērots, ka, sekojot Vidusjūras diētas uztura paradumiem un papildus lietojot 1 gramu Omega-3 taukskābju dienā, tika novērots mirstības samazinājums no sirds un asinsvadu slimībām par 30% un pēkšņas nāves risks no sirds un asinsvadu slimībām par 45%.

Omega-6

Linolskābe (Omega-6) ir neaizstājama polinepiesātinātā taukskābe, kas ir sastopama dažādos augos, sezama, kaņepju, smiltsērkšķu sēklās, kā arī dažādos riekstos. Linolskābe ir nepieciešama organisma normālai augšanai un attīstībai. Linolskābe ir priekštecis arahidonskābes sintēzei organismā, kas ir nozīmīga taukskābe nervu sistēmas darbības nodrošināšanai, hormonu sintēzei un citiem fizioloģiskajiem procesiem. Omega-6 taukskābes ir nepieciešamas normālai iekaisuma rekcijas norisei.

Omega-9

Oleīnskābe (Omega-9) ir mononepiesātinātā taukskābe, kas ir galvenā (līdz 79%) olīveļļas sastāvdaļa. Epidemioloģiskajos pētījums ir novērots, ka, lietojot uzturā mononepiesātinātās taukskābes, īpaši ar oleīnskābi bagāto olīveļļu, samazinās sirds un asinsvadu slimību risks. Arī smiltsērkšķu sēklu eļļa ir oleīnskābes avots.

Augu steroli – palīgi cīņā ar holesterīnu

Augu steroli, tai skaitā beta-sitosterols, ir sastopami augu izcelsmes produktos, pārsvarā tie ir riekstos un sēklās. Augu sterolu molekulārā struktūra ir ļoti līdzīga holesterīnam, tādēļ tie, nonākot zarnu traktā, konkurē ar holesterīnu par uzsūkšanos asinīs. Tādejādi, lietojot uzturā produktus ar augu steroliem, tostarp smiltsērkšķus, iespējams, tiek samazināts ar pārtiku uzņemtā holesterīna daudzums.

* Reziduālais risks ir makrovaskulāru notikumu un mikrovaskulāru komplikāciju risks, kas saglabājas lielākai daļai pacientu, neskatoties uz standarta aprūpi, t.sk., mērķa zema blīvuma holesterīna līmeņa sasniegšanu un intensīvu asins spiediena un glikozes līmeņa kontroli (R3i International Steering Committee).

Atsauces

The PREDIMED trial, Mediterranean diet and health outcomes: How strong is the evidence? M Guasch-Ferré et al Nutr Metab Cardiovasc Dis 2017 Jul;27(7):624-632. doi: 10.1016/j.numecd.2017.05.004. Epub 2017 Jun 10.

Alpha-linolenic acid and coronary heart disease, M.de Lorgeril et al Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases, Volume 14, Issue 3, June 2004, Pages 162-169

The Mediterranean-style diet for the prevention of cardiovascular diseases Michel de Lorgeril et al Public Health Nutr. 2006 Feb;9(1A):118-23. doi: 10.1079/phn2005933.

Hansen, A. E., Haggard, M. E., Boelsche, A. N., Adam, D. J. & Wiese, H. F. Essential fatty acids in infant nutrition. III. Clinical manifestations of linoleic acid deficiency. J. Nutr. 66, 565–576 (1958).

Brenna, J. T. Arachidonic acid needed in infant formula when docosahexaenoic acid is present. Nutr. Rev. 74, 329–336 (2016).

The Main Component of Olive Oil on Postprandial Metabolic Processes, SergioLopez et al Olives and Olive Oil in Health and Disease Prevention.Bioactive Compounds and Quality of Extra Virgin Olive Oil Cecilia Jimenez-Lopez et al Foods. 2020 Aug; 9(8): 1014.

Ras RT, Hiemstra H, Lin Y, et al. Consumption of plant sterol-enriched foods and effects on plasma plant sterol concentrations—a meta-analysis of randomized controlled studies. Atherosclerosis. 2013;230:336–346.

Ferguson JJ, Stojanovski E, MacDonald-Wicks L, et al. Fat type in phytosterol products influence their cholesterol-lowering potential: a systematic review and meta-analysis of RCTs. Prog Lipid Res. 2016;64:16–29.

Sea Buckthorn Seed Oils as a Novel Omega 3 Source for Coronary Heart Disease Patients with Residual Risk, Iveta Mintale et al Medicina (Kaunas) 2022;58(Supplement 1);
How to Reduce the Residual Cardiovascular Risk: Focus on Phytosterols, Kristaps Erglis et al Medicina (Kaunas) 2022;58 (Supplement 1).