Mūsu pašu superauglis – ābols

Ir pienācis rudens un šobrīd Latvijas āboli mums ir pieejami plašā klāstā. Tāpēc būtu grēks neizmantot iespēju tos saēsties, zinot to cik labvēlīgi tie ir mūsu veselībai.

Āboli satur daudz dažādu antioksidantu, kas izskaidro šo augļu labvēlīgo ietekmi uz cilvēka veselību. Galvenie no tiem ir kvercetīns, epikatehīns un hlorogēnskābe.

Kvercetīns – piemīt pretiekaisuma, pretvīrusu un antidepresantiem līdzīga ietekme.

Epikatehīns – spēj uzlabot smadzeņu un muskuļu darbību.

Hlorogēnskābe – palīdz cukura līmeņa stabilizēšanai un svara samazināšanai, ja to lieto ilgtermiņā.

Āboli ir ideāli piemēroti, lai ar tiem panašķotos, neuztraucoties par pieņemšanos svarā. Ābolos nav holesterīna, tajos ir maz tauku un nātrija, turklāt tie ir labs kālija avots, kas palīdz regulēt asinsspiedienu un uzlabo sirds veselību. Viens vidēja lieluma (ap 150 gramu) ābols nodrošina piecus gramus šķiedrvielu, uzņemot tikai 80 kaloriju.

Lielākā daļa šķiedrvielu ābolos ir pektīnā – holesterīna līmeni pazeminošās šķīstošās šķiedrās, kas arī palīdz kontrolēt apetīti un enerģijas līmeni.

Lai uzņemtu pēc iespējas vairāk šķiedrvielu, iesaka ēst ābolus ar visu mizu. Jo vairāk ābols tiek apstrādāts, jo mazāks kļūst šķiedrvielu saturs.

Viens vidējs ābols sver aptuveni 180 gramus. 100 grami ābola satur 52 kcal, 86% ūdens, 0,3 g olbaltumvielu, 13,8 g ogļhidrātu, 0,2 g tauku.

Ogļhidrātu sastāvu veido 10,4 g cukuru (no kuriem 5,9 g veido fruktoze, 2,4 g glikoze un 2,1 g saharoze) un 2,4 g šķiedrvielas (no kurām aptuveni pusi veido pektīns). Āboli ir labs šķiedrvielu (galvenokārt, ja tiek ēsti ar mizu), C vitamīna un antioksidantu avots. Nelielā daudzumā satur arī B grupas vitamīnus, dzelzi, fosforu, varu, mangānu un citas minerālvielas.

Ātrā ābolu uzkoda.

Ideāli piemērota starp ēdienreizēm, pirms sportiskām aktivitātēm vai kā veselīga alternatīva pie kino ekrāniem.

Nepieciešams:

2 -3 āboli

1-2 karote zemesriekstu vai mandeļu sviesta (iesakām, tos, kuru sastāvā ir tikai rieksti)

Ābolus sagriež četrās daļās, izņem serdi un katru daļu sagriež šķēlītēs. Kārto traukā un blakus servē riekstu sviestu.